dr. Kiss-Vincze Veronika
vagyok,

mediátor, coach, pár- és családi tanácsadó jelölt.

2020 óta foglalkozom párkapcsolati és családi mediációval. Mediátorként a két fél közötti közvetítőként veszek részt, ahol az a célja a résztvevőknek, hogy közösen találjanak egy olyan megoldást a konfliktusukra, ami mindkettőjük számára megfelelő.

Ezt követően coachként képeztem tovább magam, így egyéni coaching üléseket is vállalok párkapcsolati és családi témákban.

Mivel az emberi kapcsolatok dinamikájának és konfliktusainak megértése számomra izgalmas út, úgy döntöttem ezen a téren szeretném elmélyíteni a tudásomat. A Magyar Családterápiás Egyesület keretén belül pár- és családterápiát tanulok, jelenleg szupervízió mellett vállalok klienseket pár- és családi tanácsadó jelöltként.

MIÉRT EZZEL FOGLALKOZOM?

Mert örömöt, elhivatottságot érzek a munkámmal kapcsolatban! Persze ezt nem mindig tudtam ilyen határozottan állítani.

Eredetileg jogászként végeztem, ahol viszonylag hamar körvonalazódott bennem, hogy főleg családjogi esetekkel foglalkozom szívesen. A mediációról már az egyetemen is tanultam, viszont a hatékonyságát a „terepen” kezdtem igazán értékelni. Megfogalmazódott bennem, hogy sokszor több múlik a jó kommunikáción, mint a jól alkalmazott jogszabályokon. Egy bontóperben, vagy egy gyermekelhelyezési eljárásban egyébként is sokszor relatív, hogy mi a jól alkalmazott jogszabály.

Azzal, hogy szakmát váltottam, megnőtt a mozgásterem: több helyet kapott az emberi oldal, az érzések és a szükségletek. Egy mediációs folyamatban a konfliktusok résztvevői saját maguk alkotják meg a nekik leginkább megfelelő „szabályokat”.

A pár- és családterápia pedig már egy olyan mélyreható eszközt adott a kezembe, amelynek segítségével megértjük miért érdemes rendszerben gondolkodni a klasszikus ujjal mutogatás helyett, megérezzük, hogy a „nagy egész” része vagyunk, mindenki mindenkire hatással van. Ez egy olyan fontos szemléletváltás volt számomra is, ami egy életre meghatározta a jelenlétemet a saját családomban és emberi kapcsolódásaimban.

Ami azt illeti, a coaching elég megosztó lehet: van, aki esküszik rá, van aki szerint ezzel csak a felszínt lehet kapargatni. Én mégis amellett döntöttem, hogy megtanulom ezt a módszert, mert kevés olyan gazdag eszköztárral és kreativitással rendelkező segítő szakmával találkoztam, mint a coaching. Lehet, hogy pont ez a sokoldalú megközelítés fog kibillenteni a komfortzónából, aztán megtámogatni egy jól összerakott akciótervvel.

Élvezem azt a szabadságot, amit ezek az eszközök adnak számomra és a hozzám fordulók számára egyaránt. Értékelem a klienseimben kialakuló valódi belső motivációt a változásra és változtatásra. Hálás vagyok azért a bizalomért, amit megelőlegeznek számomra, és az elköteleződésükért, ami nélkül mit sem érne az egész folyamat.


MI AZ, AMI ENGEM MOTIVÁL?

Amikor konfliktus vagy elakadás van az életünkben, akkor elég nehéz kívülről tekinteni a helyzetünkre, így a megoldást is kevésbé leljük meg. A saját életem fent-lentjeiben is azt tapasztaltam, hogy ebből a beszűkült állapotból valamilyen külső segítség tud igazán kiemelni.

Sokszor hallom azt a kliensektől, hogy megpróbáltak ők már saját erőből is túllendülni az adott nehézségen, de a sikerek általában ideg óráig tartottak, és hamar ugyanott találták magukat.

A „bárcsak hamarabb jöttem volna” mondatok számomra azt üzenik, hogy időt és még több energiát lehet megspórolni magunknak azzal, ha időben segítséget kérünk.

Az ügyfelek visszajelzése és az eddigi tapasztalataim alapján látom, hogy tényleg működik a közös munka és az együttgondolkodás. Számomra ez elegendő bizonyíték ahhoz, hogy nap mint nap jó szívvel, hitelesen kommunikáljak a szolgáltatásaimról és azok hatékonyságáról.


KÉPZÉSEK

MAGYAR CSALÁDTERÁPIÁS EGYESÜLET – Pár- és családi tanácsadó jelölt
UMATHUM MEDIÁCIÓS AKADÉMIA – Párkapcsolati, családi mediátor
ÉLET-ÖRÖM PROGRAMOK – Life coach
PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM, Jog- és Államtudományi Kar – Jogász

Köszönöm !

A feliratkozás sikeresen megtörtént.